Hva er Russlandsprosjektet?

 11391313_984959994856039_6415159803873754989_n10408785_1194796187204942_4900659860547977025_n.jpgrusslandlogo-kvit

Det finnes mange miljøproblemer i Nordvest-Russland. Natur og Ungdom samarbeider med to russiske ungdomsorganisasjoner som ønsker å gjøre noe med det – Priroda i Molodezh (PiM) i Murmansk og Aetas i Arkhangelsk. På tross av at russiske myndigheter stadig gjør innstramminger i organisasjonsfriheten, står PiM og Aetas på for gjenvinning, skogvern og fornybar energi.

NUs samarbeid med disse organisasjonene er årelangt, og kalles kalles Natur og Ungdoms Russlandsprosjekt. Prosjektet er et viktig bidrag til miljøvern og menneskerettigheter i Nordvest-Russland. Vi gjør alt fra å arrangere turer til Russland og ta med våre russiske partnere til Norge til å jobbe for at Kola atomkraft stenges og erstattes med en satsing på fornybar energi i regionen. Målet vårt er at det skal eksistere uavhengige demokratiske miljøvernorganisasjoner for ungdom i Ruslsland, som jobber med miljøpolitiske saker.

Historie

Prosjektet startet på begynnelsen av 1990-tallet, etter Sovjetunionens fall, da grensene ble åpnet. Store mengder NUere tok bussen over grensa med Russland i Finnmark og begynte å snakke med ungdom og se på miljøproblemene de sto ovenfor. Dette resulterte i opprettelsen av et «lokallag» i Murmansk, Priroda i Molodezh («Natur og Ungdom» på russisk), som i dag er en selvstendig ungdomsorganisasjon. Samarbeidet med Priroda i Molodezh (PiM) har fortsatt fram til i dag, og rundt tusenårsskiftet begynte NU også å samarbeide med Aetas, en ungdomsorganisasjon som driver med miljøvern i Arkhangelsk.

Hvordan fungerer samarbeidet?

Både PiM og Aetas får støtte fra NU, både finansielt og organisatorisk, gjennom Russlandsprosjektet.

Prosjektet drives av Russlandsutvalget, bestående av frivillige utvalgsmedlemmer, i tillegg til to ansatte i Natur og Ungdom: Prosjektkoordinator Siri Haugan Holden og energimedarbeider Arjo Kvamme. Les mer om de ansatte her.

Vil du lese mer? Følg RusslandsprosjektetPiM og Aetas på Facebook!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s