Hva er Russlandsprosjektet?

             10408785_1194796187204942_4900659860547977025_n                russlandlogo-kvit              42

Det finnes mange miljøproblemer i Nordvest-Russland. Natur og Ungdom samarbeider med Priroda i Molodezh (PiM) i Murmansk og 42  i Arkhangelsk. På tross av at russiske myndigheter stadig gjør innstramminger i organisasjonsfriheten, står PiM og 42 på for gjenvinning, skogvern og fornybar energi.

NUs samarbeid er årelangt, og kalles Natur og Ungdoms Russlandsprosjekt. Prosjektet er et viktig bidrag til miljøvern og menneskerettigheter i Nordvest-Russland. Vi gjør alt fra å arrangere turer til Russland og ta med våre russiske partnere til Norge, til å jobbe for at Kola atomkraft stenges og erstattes med en satsing på fornybar energi i regionen. Målet vårt er at det skal eksistere uavhengige demokratiske miljøvernorganisasjoner for ungdom i Russland, som jobber med miljøpolitiske saker.

Historie

Prosjektet startet på begynnelsen av 1990-tallet, etter Sovjetunionens fall, da grensene ble åpnet. Store mengder NUere tok bussen over grensa med Russland i Finnmark og begynte å snakke med ungdom og se på miljøproblemene de stod ovenfor. Dette resulterte i opprettelsen av et «lokallag» i Murmansk, Priroda i Molodezh («Natur og Ungdom» på russisk), som i dag er en uavhengig ungdomsorganisasjon. Samarbeidet med PiM har fortsatt fram til i dag, og rundt tusenårsskiftet begynte NU også å samarbeide med 42, som driver med miljøvern i Arkhangelsk.

Hvordan fungerer samarbeidet?

Prosjektet drives av Russlandsutvalget, bestående av frivillige utvalgsmedlemmer, i tillegg til to ansatte i Natur og Ungdom: Prosjektkoordinator Daniella Slabinski og Energimedarbeider Una Pasovic. Les mer om de ansatte her.

Vil du lese mer? Følg RusslandsprosjektetPiM og 42 på Facebook!

Legg igjen en kommentar